2 Mart 2009 Pazartesi

JSF Richfaces

Son zamanlarda en büyük zevkim java web frameworklerin cicili bicili component explorerlarına göz atıp evet işte aradığım framework bu demek. Şirketimizdeki araştırmalar ve yakın çevremde benden bu konuda daha iyi bilgili insanların gazları sayesinde bir java standartı olan JSF üzerinde durmak gerektiği düşüncesi hakim oldu.
***
Tabi jsf in standart implementasyonları ve myfaces gibi implementasyonların istenilen ajax şovları için yetersiz olduğu malumunuz bu yüzden jboss'un Richfacesını denemeye karar kıldım. Standart bir jsf input component'ine ajax desteği kazandırmak ve sayfadaki elemanları idleriyle ile sayfayı tamamen refresh etmeden reRenderlamak başta güzel kolay basit gibi gözüktü ancak malesef swing ile yazmanız 1 gün sürecek bir ekranı uzunca bir sürede çalışmasından memnun kalacak şekilde bitirmek mümkün olmadı. Başta bunun kendi eksikliğimden kaynaklandığını düşünürken konu üzerinde biraz daha uğraşmam sonucu Richfaces'ın vaat ettiklerinin ardından developmentı insanı deli edecek kadar zorlaştıran bir framework olduğuna karar vermemle sonuçlandı.
***
Bu esnada Richfaces dışında bir iş arkadaşım da bir başka JSF kütüphanesi olan icefaces ile uğraşıyordu ve gözlemlediğim icefaces'in jsf in standart backbean yazma alışganlığını sürdürdüğünü ama Richfaces'a nazaran kullanıcıyı ıvır zıvır dertlerden çok daha fazla soyutlayan bir kütüphane olduğunu gördüm ancak bu bile başlı başına bu framework üzerinde çalışmak için yeterli bir sebep midir bilinmez.
***
Son 2 yıldır mükemmel bir webframeworkü arayan benim sanırım son durağım Flex olacak. Getirdiği actionscript angaryasına rağmen en azından insanın ellerini kirletip işin temeline inerek client side da istediği atı koşturmasına olanak sağlayacağına inandığım flex sayesinde JSF ve benzeri javascript , html, css tabanlı karmaşık frameworklerin anlamsızlıklarıyla uğraşmak zorunda kalmayacağımı umut ediyorum. Evet bir pop up açmak için JSF de javascript yazağıma ya struts , spring MVC gibi frameworkler kullanıp javascriptlerimi tamamen hakim olacak şekilde yazarım veya Flex , GWT gibi swing benzeri geliştirmeye sahip frameworkleri kullanarak acaba şunu yapabilir miyim sorusundan uzak yaşamayı tercih ederim... Cahilliğimden olabilir maruz görün ama JSF'de yanarlı dönerli bir sayfa yaptığınızda web sayfanız ve beanlerinizdeki karmaşıklığa nasıl tahamül ediyorsunuz ...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder