25 Mart 2009 Çarşamba

Adobe Flex RIA Dünyasının Gerçek Başlangıçı

Web 2.0 öncesi dinamik web sayfalarımız ve onlardan beklentilerimiz oldukça basitti. Daha önceden mevcut olan Javascript , XMLHTTPRequest in birleşimiyle AJAX icat oldu sayfalardan beklentilerimiz arttı. Adını bile sayamıyacağımız kadar javascript , AJAX kütüphaneleri çıktı karşımıza birkaç insan bu frameworklere gerek duymadan kendi başlarına modüler olmayan javascriptlerle işlerini gördüler. Ancak burda dananın kuyruğunun koptuğu nokta javascript , css kullanılarak yaratılan bu kütüphanelerin her ne kadar her türlü browser da çalışma iddiaları olsa da pratik anlamda pek öyle olmadığı görüldü. En azından desktop application'ı kıvamında web uygulamaları yazmanın bu frameworklerde ezziyet olduğunu gözüm kapalı söyleyebilirim.
***
Lütfen şimdi bu işlere derinlemesine bulaşmaktan kaçınmayacak dirty programmerlar ve kütüphane geliştirecek kadar iyi javascript , CSS bilgisi olan arkadaşlar ne saçmalıyor bu cahil demesinler. Benim baktığım RIA dünyasında görmek istediğim WYSIWYG'den ibaret ve bunu şu ana kadar en iyi yaptığını gördüğüm Adobe Flex , open source , arka plandaki server teknolojisinden bağımsız , tüm browserlarla uyumlu. Zorlukları ne actionscript , client side'ın bazı tecrübesiz programcılar tarafından saçma sapan şekilde yazılabilme ihtimali. Ancak tüm bunlara rağmen geleceğin en azından kapsamlı web uygulamalarının flex ve benzeri RIA araçları ile yapılacağını gururla , onurla , inançla söyleyebilirim. Vakit kaçmadan treni yakalasak iyi olacak...


1 yorum:

  1. WYSIWYG'in yanında Flex Builder'ın kod editörünün de gerçekten başarılı olduğunu söyleyebilirim. Ancak ne kadar yakın zamanda Ajax uygulamalarına rakip olacak ya da gelişmelerini sağlayacak merak konusu. Tabi bir de aynı pastadan pay kapmak için kapışan JavaFX ve MS Silverlight'ın (ve Mono Moonlight) da akıbeti merak konusu.

    YanıtlaSil